Ανορεξία

Ανορεξία ένα θέμα το οποίο αφορά όλους μας! Μια μάστιγα, μια αρρώστια της εποχής μας. Προσπαθώντας να μοιάσουν στα πρότυπα τους πολλοί (και γυναίκες αλλά και άνδρες) πέφτουν στην παγίδα της ανορεξίας αλλά και σε μια άλλη ασθένεια παρόμοιας μορφής την βουλιμία! Τα πάντα πρέπει να έχουν τα όρια τους, αυτό πρέπει να γίνει με κάποιο τρόπο σαφή και κατανοητό σε όλους αλλά κυρίως στους νέους/νέες μιας και αυτοί είναι συνήθως τα θύματα της ανορεξίας και της βουλιμίας. Απαραίτητη είναι η πραγματοποίηση ενημέρωσης και επαγρύπνησης τους σχετικά με αυτά τα θέματα!

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για αποφυγή και καταπολέμηση της ανορεξίας οι οποίες αφορούν κυρίως παιδιά ή άτομα νεαρής ηλικίας και απευθύνονται κυρίως σε γονείς από την ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου

Η ανορεξία συχνά υποχωρεί αν:

• Γίνουν οι ελαστικοί οι κανόνες που αφορούν στη διατροφή του παιδιού.
• Καθησυχάσει η μητέρα και αλλάξει  η νοοτροπία και η στάση της.
• Αποφεύγονται οι τροφές που δεν αρέσουν στο παιδί.
• Του δίνουν μικρότερες ποσότητες, ώστε να μην πυροδοτούνται αρνήσεις.
• Τρώνε όλοι μαζί – γιατί το φαγητό, εκτός από την ικανοποίηση της πείνας, προϋποθέτει και συναισθηματική συναλλαγή.
• Αποφεύγονται κατά τη διάρκεια του φαγητού οι εντάσεις ή οι κριτικές του τύπου «μην τρως με τα χέρια», «πιάσε καλά το πιρούνι» κ.λπ.
• Δε το πιέζουν να  τρώει και ούτε το κυνηγούν με το κουτάλι.
• Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως φανεί χρήσιμη μια συμπληρωματική θεραπεία που χρησιμοποιείται ως κίνητρο για την όρεξή ή ως κατευναστικό, προκειμένου να απαλύνει την άρνηση του παιδιού.

 

glitterclouds

Μια ασθένεια που μαστίζει γυναίκες και άντρες. Ναι, καλά διαβάσατε και άντρες. Η ανορεξία που πλέον έχει γίνει μόδα στο κόσμο μας κτυπάει την πόρτα σε ανθρώπους οι οποίοι αν της ανοίξουν είναι δύσκολο μετά να την αφήσουν να φύγει. Ποτέ δεν κοιτάει ηλικίες, φυλές, θρησκείες, κοινωνικές θέσεις αλλά ούτε και φύλο.

Νεαρά κορίτσια και αγόρια, θαμπωμένα από τα ¨καλλίγραμμα¨ μοντέλα που παρουσιάζονται στις πασαρέλες γνωστών οίκων μόδας, πασχίζουν να φτάσουν στο size 0, με αποτέλεσμα να φτάνουν τον οργανισμό τους και τη ζωή τους στο απόλειτο 0.

Μερικοί οίκοι μόδας προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ανορεξία αν και αυτό είναι ανώφελο γιατί το λανθασμένο μήνυμα έχει πλέον περάσει και είναι αρκετά δύσκολο να διαγραφεί.

Κορίτσια από όλο τον κόσμο, παλεύουν να καταπολεμήσουν την ανορεξία όταν είναι πλέον αργά και άλλες φορές με την βοήθεια των γύρω τους την αντιμετωπίζουν επιτυχώς.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχίατρο Τζέιμς Λοκ ,του Lucile…

View original post 165 more words

3 thoughts on “Ανορεξία

  1. πολύ ενδιαφέρον θέμα!
    οι τρόποι που δίνεις για αποφυγή και αντιμετώπιση της ανορεξίας είναι πολύ ενδιαφέρον!
    μπράβο!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s